Hoe het begon
Het was op een piekmoment. Alles kwam samen en ik bevond mij mentaal in een snelkookpan. Er was topdrukte in mijn advocatenpraktijk, daarnaast een veeleisende opleiding en daarbovenop nog eens een relatie die langzaam op de klippen aan het lopen was. De eerste tekenen van overspannenheid hadden zich al aangediend. Ik wist dat ik iets moest doen.
Ergens had ik iets gelezen over meditatie en hoe dat zou kunnen helpen stress te bestrijden. Er bleken heel veel verschillende vormen van beoefenen te bestaan. Waar moest ik beginnen? Na lang vergelijken en onderzoeken ben ik terecht gekomen bij dieptemeditatie, een meditatievorm die door twee voormalige docenten Transcendente Meditatie is ontwikkeld op basis van hetzelfde rijke culturele erfgoed. Maar dan zonder goeroe en zonder sektarische trekken.
Wetenschappelijke studies beloofden veel goeds, maar ik was een beetje bang voor een hoog gehalte aan geitenwollensokkentypes en zweefteven. Gelukkig viel dat allemaal reuze mee. Ik was toen wel de jongste van de groep leerlingen. En met een open mind begon ik bijzondere ervaringen op te doen, mijn focus te verbeteren en succesvol mijn stress te bestrijden.
Dat is inmiddels al bijna 20 jaar geleden…
Hoe ik meditatie toepas
In de perioden dat ik keurig twee keer per dag mediteer merk ik dat mijn gemoedstoestand beter is. Ik ervaar dan meer veerkracht, meer (mentale) energie en meer gemak met concentreren. Dat helpt mij niet alleen met mijn werk als advocaat, maar heeft ook een positief effect op mijn relaties met anderen. Ik oordeel dan minder snel, luister beter en heb meer geduld. Pas de laatste paar jaren ben ik erin geslaagd een goede balans te bereiken in de combinatie met regelmatig sporten, voldoende slapen en gezond eten.
Natuurlijk ben ik niet feilloos. Soms schiet het mediteren erbij in. Dat is jammer, want juist als de drukte buiten mij toeneemt, heb ik behoefte aan de verstilling binnen in mij. Juist dan moet ik profiteren van de effecten van meditatie. Time management is daarom ook belangrijk. Net zoals het opbouwen van gewoontes. Iets dat ik met de discipline van het runnen van een advocatenkantoor al lang en breed geleerd had en dagelijks toepas.
De truc is dat je niet alleen weet hoe de techniek werkt, maar dat je deze ook in je dagelijkse routine opneemt.
Waarom ik meditatiedocent ben geworden
Regelmatig werd ik door zakenrelaties en kennissen bevraagd over hoe ik mij staande houd in mijn beroep en het leven. Ik vertelde ze dan altijd over dat ik al geruime tijd mediteer. Vaak hoorde ik dan dat ze dat niet achter zo’n nuchtere en zakelijke kerel hadden gezocht. Ik legde dan uit dat het helemaal niet zweverig is, maar juist een hele concrete methode om de constante stroom van gedachten te temmen en het brein uit te laten rusten.
Elke keer dat ik met enthousiasme vertelde over mediteren, werd ik zelf ook weer extra enthousiast. Tijdens een retraite kwam mij ter ore dat er een docentenopleiding startte voor mijn meditatievorm. Toen viel het kwartje en besloot ik om óók meditatiedocent te worden. In 2023 heb ik de tweejarige opleiding succesvol afgerond en in het voorjaar van 2024 ben ik begonnen met mijn eerste groep cursisten.
Een deelnemende bedrijfsarts omschreef de ervaringen die hij tijdens de cursus opdeed als “een weldadig niets”. Even een korte vakantie van jezelf. Een andere deelnemer gaf al 25 jaar yogalessen en mediteerde dagelijks, maar toch gaf zij aan dat deze wijze van mediteren voor haar de beste is gebleken. Dat bevestigde dat ik daadwerkelijk iets kan bijdragen aan het welzijn van anderen. En dat doe ik graag nog veel vaker.
Aan wie ik doceer
Naast het doceren aan particulieren via open inschrijvingen, leg ik mijn focus ook op de zakelijke markt. Daar kom ikzelf immers ook vandaan. Ik doe dat in het Nederlands of Engels. Juist werknemers, leidinggevenden en ondernemers hebben baat bij het verminderen van stress en het beperken van kostbare burn-outklachten en uitval. Voor bedrijven, organisaties en overheden heb ik dan ook een programma ontwikkeld die meditatie combineert met time management. Tsja, en wie wil nou niet een betere versie van zichzelf worden?