Het nieuwe jaar is begonnen en velen van ons hebben goede voornemens gemaakt. Of het nu gaat om gezonder eten, meer sporten, of meer tijd doorbrengen met familie, goede voornemens zijn een manier om ons leven te verbeteren. Maar hoe vaak houden we ons aan deze voornemens? Onderzoek toont aan dat slechts 8% van de mensen hun goede voornemens daadwerkelijk volhoudt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we bij die 8% horen? Hierbij vijf tips.
1. Stel realistische doelen
Een van de belangrijkste redenen waarom goede voornemens mislukken, is dat ze te ambitieus zijn. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. In plaats van te zeggen “Ik ga elke dag naar de sportschool”, kun je beter beginnen met “Ik ga twee keer per week naar de sportschool”. Dit maakt het doel minder overweldigend en makkelijker vol te houden.
2. Maak een plan
Een goed voornemen zonder plan is als een schip zonder kompas. Het is belangrijk om een concreet plan te maken voor hoe je je doel gaat bereiken. Dit kan betekenen dat je een schema maakt, je voortgang bijhoudt, en jezelf beloont voor behaalde mijlpalen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hun doelen opschrijven en een plan maken, meer kans hebben om ze te bereiken.
3. Zoek steun
Het is makkelijker om je aan je goede voornemens te houden als je steun hebt van anderen. Dit kan betekenen dat je je doelen deelt met vrienden of familie, of dat je een ‘accountability partner’ vindt die je verantwoordelijk houdt. Sociale steun kan een grote rol spelen in het volhouden van goede voornemens.
4. Wees flexibel
Het leven is onvoorspelbaar en soms gebeuren er dingen die buiten onze controle liggen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je doelen aan te passen als dat nodig is. Als je een week niet naar de sportschool kunt gaan vanwege een drukke werkweek, wees dan niet te streng voor jezelf. Pas je plan aan en ga de volgende week weer verder.
5. Meditatie
Een van de meest effectieve manieren om je goede voornemens vol te houden, is door meditatie te beoefenen. Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van focus, en het verhogen van zelfbewustzijn. Dit kan je helpen om je doelen beter te begrijpen en gemotiveerd te blijven om ze te bereiken.
Blissmeister biedt meditatietrainingen die speciaal zijn ontworpen om drukke professionals te helpen bij het bereiken van hun doelen. Of je nu een CEO, ZZP’er, of gewoon een druk persoon bent, meditatie kan je helpen om je goede voornemens vol te houden en je leven te verbeteren.
Conclusie
Goede voornemens maken is makkelijk, maar ze volhouden is een uitdaging. Door realistische doelen te stellen, een plan te maken, steun te zoeken, flexibel te zijn, en meditatie te beoefenen, kun je je kansen vergroten om je voornemens vol te houden. Begin vandaag nog en maak van dit jaar je beste jaar ooit!
Wetenschappelijke bronnen
- Norcross, J. C., Mrykalo, M. S., & Blagys, M. D. (2002). Auld Lang Syne: Success predictors, change processes, and self-reported outcomes of New Year’s resolvers and nonresolvers. Journal of Clinical Psychology, 58(4), 397-405. Deze studie volgt de zelfveranderingspogingen van mensen die goede voornemens maken en vergelijkt deze met mensen die dat niet doen. De resultaten tonen aan dat mensen die goede voornemens maken, hogere succespercentages rapporteren dan degenen die dat niet doen.
- Gollwitzer, P. M., & Sheeran, P. (2006). Implementation intentions and goal achievement: A meta‐analysis of effects and processes. Advances in Experimental Social Psychology, 38, 69-119. Deze meta-analyse onderzoekt of het vormen van implementatie-intenties (specifieke plannen over wanneer, waar en hoe een doel te bereiken) de realisatie van doelstellingen bevordert. De bevindingen tonen aan dat implementatie-intenties een positief effect hebben op het bereiken van doelen.
- Wing, R. R., & Hill, J. O. (2001). Successful weight loss maintenance. Annual Review of Nutrition, 21(1), 323-341. Deze review (pdf) definieert succesvol gewichtsverlies als het intentioneel verliezen van minstens 10% van het initiële lichaamsgewicht en dit minstens een jaar behouden. De studie benadrukt dat succesvolle gewichtsverliesbeheerders gemeenschappelijke gedragsstrategieën delen, zoals een vetarm dieet en regelmatige lichaamsbeweging.
- Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E.M.S., et al (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA Internal Medicine, 174(3), 357-368. Deze systematische review en meta-analyse onderzoekt de effectiviteit van meditatieprogramma’s op stressgerelateerde uitkomsten zoals angst, depressie en welzijn. De bevindingen tonen aan dat meditatieprogramma’s een positief effect hebben op het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn.